100 години
Инспекция по труда
в България
Кол център към МТСП за предоставяне на социална информация
Начало » Публикации » Публикация

Гълъб Донев, изпълнителен директор на Главната инспекция по труда: Възпитаваме шефове с глоби до 20 000 лв.

2008-05-09

 

- Г-н Донев, предвижда се съвсем скоро да заработи нов метод за превенция на трудовите злополуки и неспазването на трудовите закони. Глобите за нарушители ще се увеличат многократно.

- Да. Скоро глобите ще станат големи - до 5 пъти повече от обичайните досега. Разбира се, с това целим да сведем до минимум както прекрачването на закона, така и трудовите злополуки. Всички сме наясно, че една глоба в размер между 1000 и 5000 лв. не е в състояние да стресне нито един предприемач, който, да кажем, се занимава в областта на строителството. Този метод има най-вече възпитателен ефект. Когато тази санкция се увеличи до 20 000 лева, тогава положението светкавично става различно и много по-сериозно.

Досега те бяха свикнали да си плащат за нарушенията. Това и е целта на увеличението, една сериозна сума винаги е в състояние да накара както работодателите, така и работниците да се замислят.

Не всички санкции обаче са насочени към работодателите. В областта на строителството например има много случаи на глобени работници. Това е съвсем справедливо и нормално, като се има в предвид, че доста често именно те са виновни за дадени инциденти или злополуки.

- Кои са най-често срещаните нарушения и в коя област?

- Естествено в строителството. Там нарушенията са много - като се започне от облеклото, работната екипировка и се свърши до заплащането, ползването на отпуски, условията на труд, в които работят хората. От началото на годината досега са извършени над 10 000 проверки в различни обекти, фирми и предприятия в цялата страна.

Впечатление прави това, че доста често причината за злополуки или неспазване на законите е именно липсата на нужната квалификация от страна на работниците. Когато служителите не притежават съответния образователен ценз или дори елементарната подготовка и квалификация, те са много по-уязвими за злополуки, за неспазване на правилата и съответно по-податливи за налагане на санкции. Доста често проверяващите инспектори обръщат внимание и на занемарената хигиена в някои предприятия. Това е проблем, който може да се констатира в почти всяка една фирма или обект.

- Трудовите договори освен в Националната агенция по приходите ще се регистрират и в Главната инспекция по труда. Разяснете повече подробности около тази новина първо място да се подобри ефективността на контрола. Ще ви споделя, че само за първия месец сме изловили 37 човека, които са работили без трудови договори. Т.е. за тях е установено, че са работили на черно. Това наистина е една добра практика, защото ако не направим така, че да се засили контролът, то няма как да постигнем очаквания резултат.

Въвеждането на този метод е за добро. Така и ние ще разполагаме с по-обширна и пълноценна информация какво се случва. По всяко едно време ще можем да проверяваме кой е с договор и кой не, така и проверките на инспекторите ще се улеснят.

- По този начин неминуемо ще се извадят много хора от сивия сектор. Колко приблизително предполагате, че ще бъдат те?

- До този момент няма как да имам точна цифра или реална представа колко ще бъдат тези хора, но нали все пак това е една от основните идеи, заложени в налагането на тази практика, имайки в предвид, че има доста хора, които са на работата без трудов договор.

- Но това няма ли да е поредната административна пречка за българите? Бюрокрацията не е от най-приятните неща за нашенци.

- Не. Веднага искам дебело да подчертая, че това по никакъв начин няма да затрудни процедурата по вписването на трудовите договори. Когато документите се регистрират в Националната агенция по приходите, то те автоматично ще бъдат вписвани и при нас, в Главната инспекция по труда. Няма да има неприятни моменти и време за губене, опашки, регистрации и всички други пречки, свързани с бюрокрацията. Или с една дума казано - българите няма да имат пръст в тази работа.

- Инспекцията по труда въведе горещ телефон за подаване на сигнали. Вие сте от малкото институции, които приемате анонимни такива. Колко сигнала получавате на ден и кои са най-често срещаните оплаквания?

- Сигналите са много, на ден те биват различен брой. Не сме си позволявали да пренебрегнем нито един от тях и до този момент сме проверили всички, които са постъпили, независимо от вида на оплакването. За три месеца сме получили над 1000. Всички те са свързани с обичайните наболели проблеми - условията на труда, хигиената, проблеми с изплащането на заплатите, неизплащането на извънреден труд, неиздаването на отпуски, застрашеното здраве дори в някои случаи.

 

Димана Дойчинова

в-к "Телеграф"