100 години
Инспекция по труда
в България
Кол център към МТСП за предоставяне на социална информация
Начало » Публикации » Публикация

Министър Масларова провери заведения в Балчик

2008-08-09

 

 

Внезапна проверка извършиха служители на Инспекцията по труда в заведения по крайбрежната алея в Балчик и в курорта Албена във вечерните часове на 7 август. Тя бе оглавена лично от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. Присъства и изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Гълъб Донев.

От началото на кампанията сме извършили 308 проверки за спазване на трудовото законодателство в частта му за отношения работодател - работник в страната. 80 % от работещите се осигуряват на минималния осигурителен праг или минимална работна заплата. Голяма част обаче получават и допълнителни пари под масата, каза министър Масларова. Тя добави, че през лятото хора с постоянен адрес във вътрешността на страната заработвали по Черноморието, а в същото време получавали социални помощи или обезщетения за безработица в родните си места. Затова и през лятото провеждаме кампанията „Работи легално". Целта е превенция -работниците и служителите да бъдат информирани за правата си и да изискват от работодателя да спазва трудовото законодателство. За съжаление много често не срещаме съдействие от самите работещи -от страх да не бъдат уволнени те дават сведения, които са изцяло в интерес на собствениците на фирмите. Част от кампанията е и предложението ни за увеличаване на минималните осигурителни прагове. Предвидено е и десетократно завишаване на санкциите за работодатели, които не спазват законите. 44 собственици на фирми са дадени на прокурор заради наемане на непълнолетни без разрешение на Инспекцията по труда, каза още министър Масларова. Проверките бяха извършени от екипи на областните инспекции по труда в Силистра, Шумен, Търговище и Разград. Те са командировани по Черноморието и разполагат с временен офис в кметството в с. Кранево. 43 работници в 4 обекта по крайбрежната алея в Балчик попълниха анкетни карти. Не са редки случаите, в които в графите заплатии  и осигуровки работниците пишат „по ведомост". Това означава, че те не знаят на какъв доход всъщност ги осигуряват работодателите, коментира Емилия Масларова. По-младите от персонала в заведенията не разпознаха социалния министър и се налага тя да показва служебната си карта. Жените в кухнята на ресторант „Хемингуей" обаче познаха Масларова и си сложиха задължителните готварски шапки. Барман от ресторанта избяга веднага, след като разбра, че се извършва проверка. По-късно обаче той се е върнал и признал, че работи без трудов договор. В ресторант „Бялата къща" трудовите надзорници засякоха 16-годишно момче да работи в кухнята след 20 ч. Не е представено и разрешение за наемане на непълнолетния. Готвач в същото заведение пък е бил без трудов договор. При появата на журналистите собственикът на „Бялата къща" г-н Кулев се нахвърли върху тях: Кой ви е канил? Това е частна собственост! Пречите ми на бизнесаТой дори помоли случайно преминаващ полицейски автомобил за съдействие, защото журналистите го снимали без разрешение. В другите две проверени заведения в Балчик - „Ел симпатико" и „Двата петела" не бяха констатирани нарушения. Проверките продължиха и в Албена, но вече без участието на Емилия Масларова. В екипите, проверяващи заведения в курорта, се включи и шефът на Главна инспекция по трудаГълъб Донев.

***

Текст под снимка

Шефът на трудовия надзор в Добрич Младен Мартинов, инж. Емилия Масларова и изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Гълъб Донев.